Lanksčių plastikinių ortakių sistemos

 

Labai svarbią įtaka rekuperatoriaus darbui turi ortakiai. Oro greitis ortakiuose negali viršyti 4 m/s. Neteisingai parinkus ortakio diametrą gali padidėti elektros sąnaudos, padidėti triukšmo lygis. Rekuperatoriaus našumą lemia ir ortakio parametrai, tai yra, kokie slėgio nuostoliai susidaro vamzdyne, todėl ortakiai turi būti projektuojami kuo trumpesni, kuo mažiau alkūnių, kad nebutu šilumos nuostoliu, t.y. ortakiai sumontuoti per nešildomas patalpas turi būti gerai izoliuoti. Ortakiams užsandarinti būtina naudoti tarpines, kad į ortakius nepatektų dulkės bei kiti teršalai. Difuzorių dėžutės taip pat turi būti užsandarintos, kad į ventiliacijos sistemą nepakliūtų dulkės ir teršalai atliekant statybos, bei vidaus apdailos darbus.

UAB „LHP LT“ tiekiami lankstūs ortakiai yra iš išorės gofruoti, viduje lygus su antistatiniu, antibakteriniu padengimu, baltos spalvos, vidus/išorė – 63/75mm, vidaus banguotumas – 5%, >450N, minimalus sulenkimas – 225mm. Ortakis sertifikuotas kaip 100% antibakterinis.

Labai svarbu projektuojant vėdinimo sistemą įvertinti slėgio nuostolius ortakiuose, nes tai įtakoja vėdinimo sistemos darbą: didėjant slėgio nuostoliams, tai yra ilgėjant ortakiams, mažėja rekuperatoriaus maksimalus oro srautas.

Sakykime, kad namui yra parinktas rekuperatorius RDCD50SH , kurio oro srautas yra 370 m3/h, ęsant slėgio nuostoliams 100Pa. Jeigu padavimo arba ištraukimo vamzdynas yra 100m, tai slėgio nuostoliai su MVD75 ortakiais susidaro 233Pa, nes slėgio nuostoliai yra 2,33Pa/1m, esant oro greičiui 3 m/s. Rekuperatoriaus oro srautas (paga pateikta grafiką) yra 350 m3/h, bet jeigu naudojant, pavyzdžiui, lenkiškus ortakius, kuriuose susidaro 375Pa, nes slėgio nuostoliai yra 3,75Pa/1m, ęsant oro greičiui 3 m/s, rekuperatoriaus oro srautas gali nukristi iki 260 m3/h.